Funds For Good outlook 2022

In 2021 stonden er veel onderwerpen op de agenda: inflatie, groei, de gezondheidscrisis en de energietransitie. We kunnen gerust stellen dat deze onderwerpen ook in 2022 het financieel-economische nieuws zullen blijven bepalen.

Positieve economische groei maar de inflatie blijft hoog

De groeiverwachtingen voor 2022 zijn gunstig. Verwacht wordt dan ook dat de economie zich zal blijven herstellen van de recessie in 2020, zij het in een trager tempo dan in 2021.

De recordhoge inflatie in Europa en de VS zou het komende jaar geleidelijk moeten normaliseren. De huidige hoge inflatie is een gevolg van de gezondheidscrisis, die een onevenwicht tussen vraag en aanbod van goederen en diensten heeft doen ontstaan. Enerzijds is het aanbod verstoord door knelpunten in de toeleveringsketens als gevolg van maandenlange lockdowns in sommige sectoren, en anderzijds is de vraag naar goederen tijdens de gezondheidscrisis sterk gestegen (ten koste van de dienstensector, die werd geconfronteerd met verschillende lockdowns), waardoor in sommige essentiële sectoren, zoals de halfgeleidersector, tekorten zijn ontstaan.

In de veronderstelling dat het virus volgend jaar minder averij aanbrengt aan de economie, zou dit onevenwicht moeten afnemen, zij het slechts gedeeltelijk. Sommige veranderingen die de gezondheidscrisis heeft teweeggebracht, zullen inderdaad een rol blijven spelen. Ten eerste hebben de Amerikaanse huishoudens een enorm overschot aan spaargeld opgebouwd als gevolg van overheidsuitkeringen, wat de vraag naar goederen zal blijven ondersteunen. Ten tweede zullen de tekorten aan arbeidskrachten, ook in de VS, de lonen (en dus de kosten, en dus de prijzen) blijven opdrijven. Beide effecten kunnen een invloed hebben op de prijzen in Europa. In Europa zullen de energieprijzen waarschijnlijk hoog blijven, met name door de ecologische transitie (daling van de productie op basis van steenkool, aantrekkende vraag naar gas, financiering van nieuwe infrastructuur, eventuele koolstofheffingen, enz.)

Een virus dat beleggers blijft bezighouden

Het virus zal ook in 2022 nog in het nieuws zijn. De waarschijnlijke opkomst van nieuwe varianten, zoals de nieuwe Omikron, zal voor onzekerheid op de markten blijven zorgen, waarbij onvermijdelijk vragen rijzen over de besmettelijkheid, de werkzaamheid van de vaccins en het ziektebeeld dat de variant veroorzaakt. De reactie van de overheden zal cruciaal zijn om deze onzekere factoren in goede banen te leiden. In dit opzicht lijkt de wijdverbreide toediening van de derde prik een goede zaak te zijn, aangezien dit zijn werking heeft bewezen in Israël en het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen ondanks een nieuwe besmettingsgolf. In een wereld waar de ongelijkheid blijft toenemen, mogen we hopen dat we solidair zijn met de rest van de wereld en ook andere landen laten vaccineren om de mutatie van het virus en de opkomst van nieuwe varianten te beperken.

Reactie van de centrale banken & mogelijke rentestijging

In het licht van de bovengenoemde inflatie bereidt de Fed de financiële markten voor op een steeds minder soepel beleid en een mogelijke verhoging van de rentevoeten, mogelijk al in de zomer van 2022. Dat zal zeker gevolgen hebben voor de financieringsvoorwaarden in Europa, aangezien beide economieën sterk met elkaar verbonden zijn. De ECB heeft (nog?) niet aangegeven van plan te zijn haar monetaire beleid te wijzigen, maar een dergelijke aankondiging tegen eind december is niet uitgesloten. Centrale banken, met de Fed als voortrekker, zullen voorzichtig moeten zijn als ze de economische groei niet willen ondermijnen. Het blijft dansen op een slappe koord: enerzijds de groei stimuleren en anderzijds de inflatie beteugelen.

Ecologische overgang

De Cop-26 leidde tot halfslachtige aankondigingen, waarbij ngo's nu al zeggen dat de engagementen die werden toegezegd niet voldoende zullen zijn. Als al deze verbintenissen worden uitgevoerd, zou de temperatuur op aarde stijgen met 1,8°C. Op basis van het werkelijke beleid zou de opwarming van de aarde stijgen tot 2,7°C, ver verwijderd van de 1,5°C die het Parijse Klimaatakkoord voor ogen had. De opwarming van de aarde beperken is van cruciaal belang voor alle generaties, niet alleen voor toekomstige generaties. Beleidsmakers moeten dan ook dringend moedige maatregelen nemen, aangezien de kans op een"netto nul"-scenario waarbij de opwarming van de aarde tot 1,5°C wordt beperkt, steeds kleiner wordt. De ecologische overgang zal onze manier van leven en werken ingrijpend veranderen, maar kan de groei ook een impuls geven zijn indien ze wordt ondersteund door krachtige politieke besluiten. 2022 wordt in dit opzicht een scharnierjaar.

Funds For Good zal u in 2022 begeleiden

Wij blijven ervan overtuigd dat het fondsenaanbod van Funds For Good goed geplaatst is voor de uitdagingen en kansen van 2022:

  • FFG Global Flexible Allocation belegt in zijn aandelenluik vooral in kwaliteitsbedrijven met een sterke groei en winstgevendheid en een groot prijszettingsvermogen, een belangrijke troef in een inflatoire omgeving. Bovendien zou de blootstelling aan goud (via goudbedrijven) als afdekking tegen inflatie moeten fungeren. Ten slotte zullen posities in Amerikaanse overheidsobligaties, ook al zullen ze onder de stijgende rente lijden, als buffer blijven fungeren als de markten zouden corrigeren.
  • FFG Cleantech II, dat in september werd gelanceerd maar gebaseerd is op een reeds lang bestaande strategie, wil beleggen in bedrijven die direct of indirect een schoner en efficiënter gebruik van natuurlijke hulpbronnen mogelijk maken. Dit fonds is een passende belegging voor elke belegger die wil inspelen op de ecologische overgang (en die enige volatiliteit in zijn portefeuille kan aanvaarden).
  • FFG European Equities Sustainable (en zijn 'Moderate' variant) borduren verder op de expertise van hun beheerder inzake kwantitatief beheer, een beheer dat zijn toegevoegde waarde zal bewijzen in een omgeving die onzekerder is dan normaal.

 

Perscontact :

Olivier Duquaine

Olivier Duquaine

Managing Director, Backstage Communication

Recevez des mises à jour par e-mail

En cliquant sur « S'abonner », je confirme avoir lu et accepté la Politique de confidentialité.

À propos de Funds For Good

À propos de FUNDS FOR GOOD

FUNDS FOR GOOD est une entreprise d’un genre nouveau, basée sur un modèle de capitalisme raisonné. FUNDS FOR GOOD IMPACT finance et accompagne les entrepreneurs financièrement fragilisés et les entrepreneurs dont l’objectif principal est de résoudre un problème environnemental ou sociétal. Elle est financée par FUNDS FOR GOOD INVEST, dont l’activité consiste à créer des fonds d’investissement durables, qui lui reverse une partie de ses propres revenus tirées de ses frais de gestions.  Ce mécanisme de dons (le plus grand multiple entre 10% du chiffre d’affaire et 50% du résultat net de la société) est audité chaque année par un organisme externe et n’a aucun impact négatif sur le rendement des investisseurs dans les fonds de FUNDS FOR GOOD. C’est le choix des fondateurs de FUNDS FOR GOOD qui pensent que le profit est un moyen de réaliser un projet qui va bien au-delà de leur enrichissement personnel.

Contact

Avenue Louise, 251 1050 Bruxelles

+32477504784

[email protected]

www.fundsforgood.eu